Een zorgplatform op basis van blockchain

De efficiency en de kosten van de zorg in Nederland, zijn op zichzelf reden tot zorg. Toegankelijke en betaalbare zorg is een belangrijke voorwaarde voor langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat blockchain technologie, de basis voor bijvoorbeeld de Bitcoin, ook in de zorg tot verbetering en kostenbesparing kan leiden, blijkt uit de oprichting van een nieuw zorgplatform.

In opdracht van Zorginstituut Nederland ontstond, dankzij het werk van tientallen developers. een platform dat draait op blockchaintechnologie. Hierop kan vervolgens iedereen die dat wil zijn eigen applicatie aansluiten. “Wij hebben het wiel uitgevonden, nu kan iedereen zijn eigen fiets ontwerpen.”

Blockchain betekent dat je verschillende databases in één netwerk met elkaar verbindt. In plaats van alle informatie in één centrale database te gooien, knoop je een set van databases aan elkaar. Dat heeft als voordeel dat ook verschillende soorten bronnen van data, die niet met elkaar kunnen communiceren, via blockchain met elkaar verbonden kunnen worden.

Het platform is de achterkant, bedrijven bepalen zelf wat ze er aan de voorkant mee willen doen. Het is de bedoeling dat hele platform open gaat, zodat iedereen ermee aan de slag kan.

Het grote voordeel van de blockchain technologie is de grote transparantie en veiligheid ervan. Het zijn vier eigenschappen die deze technologie uniek, veilig en betrouwbaar maken. Die eigenschappen zie je ook terug in de concrete toepassing Mijn Zorg Log.

1. Verbinden van data-eilanden

Op dit moment zijn er binnen het zorglandschap verschillende bronnen van data. Deze bronnen zijn echter eilandjes die niet met elkaar in verbinding staan, waardoor het onmogelijk wordt een totaalbeeld te krijgen. Blockchain is een slimme ondergrond waarop deze eilandjes met elkaar verbonden kunnen worden. Vergelijk het met een snelweg waar je met zijn allen overheen rijdt, met afslagen naar de verbonden bronnen.

2. Je bent baas over je eigen data

Blockchain bestaat uit een permissiestructuur. Dat betekent dat de gebruiker zelf kan bepalen wie er wat met zijn data kan doen en wie welke gedeelte ervan kan zien.

3. De onweerlegbaarheid van de informatie

Elke transactie en elke wijziging binnen blockchain is onweerlegbaar en onveranderbaar op basis van de afspraken binnen blockchain. De blockchain van Ledger Leopard bestaat uit minimaal zes databases die met elkaar verbonden zijn. Als je data wilt veranderen, moet je dat in alle databases tegelijk doen. Die staan allemaal met elkaar in verbinding en controleren elkaar. Dat maakt frauderen en hacken extreem moeilijk.

4. Alles werkt sneller, efficiënter en (daardoor) goedkoper

Wanneer de gebruiker via de app bevestigt dat de thuiszorg inderdaad is langs geweest, wordt dat meteen in de administratie verwerkt en een factuur aangemaakt. Real time.

Dat laatste punt is het grootste verschil met hoe het nu gaat. In de huidige processen is de factuur leidend. Partij A. schrijft een factuur, stuurt die naar partij B, die maakt een kopie voor zijn eigen administratie, laat hem door een aantal mensen tekenen en stuurt die weer door naar partij C, enzovoort.

Met de blockchaintechnologie wordt het proces leidend, en zijn de facturen daar een afgeleide van. De gebruiker krijgt de zorg die is afgesproken en daarna krijgt thuiszorg meteen betaald. Dat scheelt een hoop administratie en dus een hoop geld.