Waarom staan wij toe dat gemiddeld 10 ouderen per dag overlijden door een val?

Met alle aandacht voor langer thuis wonen en de beschikbaarheid van (vernieuwende) hulpmiddelen, zijn we niet in staat om dit probleem op te lossen. Simpelweg omdat ouderen te lang in een te grote en onveilige woning blijven wonen. Een oplossing kan zijn om bestaande appartementen en (service)flats op te waarderen door deze duurzaam en toekomstbestendig te maken. Dit zorgt daarnaast voor het beschikbaar komen van (relatief) grotere woningen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt wordt bevorderd.

In heel 2016 stierven 3.653 meest ouderen aan de gevolgen van een valpartij. Vorig jaar kwamen 629 mensen om in het verkeer, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens klinisch geriater dr. Hester van der Kroon van het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid kunnen de gevolgen van een val vaak snel fataal verlopen. „Vijftien tot dertig procent van de ouderen die hun heup breken overlijdt binnen een jaar na de val. Daarvan overlijdt tien procent binnen drie maanden.” Per dag krijgt het Haarlemse ziekenhuis acht tot tien ouderen binnen die een flinke val hebben gemaakt.